-20%

STIROMAL S301 ljepilo za stiropor 25 kg

Kategorija: Veziva i ljepila

Na zalihi

Cijena

cijena: 37,66 knkn/kom cijena: 47,08 kn kn/kom

PDV uključen u cijenu proizvoda.

Slika ne mora odgovarati stvarnom izgledu proizvoda.

KARAKTERISTIKE
Praškasto ljepilo na cementnoj bazi za fasadne ploče EPS-F, mineralna vuna, lamele, ploče za podnožje XPS, za ljepljenje i izravnavanje kao i za utiskivanje mrežice za armiranje. Služi i kao izravnavajuća masa na betonu.

PRIPREMA PODLOGE
Podloga mora biti čvrsta, suha bez prašine, masnoća i drugih nečistoća. Veće neravnine na zidu obavezno pokrpati odgovarajućim malterom a ne debljim nanošenjem ljepila. Glatke betonske površine je potrebno impregnirati proizvodom Uni grund.

PRIMJENA
Na cca 5,5 l vode dodati vreću od 25 kg Styromal S301 univerzal i sporohodnom mješalicom miješati dok se ne dobije homogena masa. Takav materijal ostaviti da odstoji oko 5 minuta i zatim ga ponovo izmiješati. Radno vrijeme mase 2-3 sata. Ljepljenje: Prije početka ljepljenja, postaviti početnu aluminijumsku lajsnu na koju se određena količina ljepila nanosi kako bi se izvršilo zaptivanje sa donje strane a potom se postavlja prvi red termoizolacionih ploča.
Ljepilo nanijeti rubno u širini cca 5 cm i sredinom u vidu 3 trake ili 4-6 pogača (tački).
Površina nanešenog ljepila ne smije biti ispod 40%. Tako pripremljena ploča se učvrsti na zid. Termoizolacione ploče se lijepe jedna uz drugu dovoljno tijesno tako da ljepilo ne dospije u kontaktne površine između ploča. Ploča u susjednim redovima se lijepi po pravilu veza za opeku (sa minimalnim razmakom od 30 cm u odnosu na novi red). Ravnost termoizolacionih ploča se provjerava letvom odgovarajuće dužine.
Prije postavljanja tipli potrebno je izbušiti stiropor odgovarajućim alatom na svim mjestima gdje se postavljaju tiple, zatim postavljamo tiple (6-8 kom/m2, na vertikalama 8-12 kom/m2) na čvorovima i po sredini stiropora a nakon toga na ta se mjesta utiskuje EPS čep. Na ovaj način, prije postavljanja armaturne mrežice dobije se kompletna ujednačena površina. Ovim se postupkom onemogućava pojava grba na mjestima gdje su postavljene tiple, te se sprečava pojava fleka usljed neravnomjernog upijanja i ispuštanja vode. Spojeve između ploča koji su širi od 2 mm zapuniti termoizolacionim materijalom koji se ugrađuje) tako što se isjeku kaiševi odgovarajuće debljine, utisnu na ta mjesta ili niskoekspandirajućom PUR-pjenom.
Postavljanje armaturne mrežice: Prije postavljanja armaturne mrežice, dodatno ojačati uglove objekta i ivice oko otvora sa odgovarajućim ugaonim profilima. Na postavljenu termoizolacionu ploču nanosi se ljepilo zupčastim gleterom sa zubom od minimalno 6 mm po cijeloj površini. U tako nanešeno ljepilo polaže se staklena mrežica i lagano utiskuje kako bi ostala u gornjoj zoni ljepila. Staklena mrežica se utiskuje pokretom odozgo prema dole i mora biti vidljiva a ne potpuno prekrivena ljepilom. Nakon sušenja prvog sloja (cca 1,5 dan za 1 mm debljine pri temperaturi od +20°C i rel.vlaga zraka 65%) nanijeti drugi sloj ljepila ravnim gleterom tako da staklena mrežica bude u potpunosti prekrivena ljepilom. Debljina temeljnog sloja kod stiropora bi trebala da bude 2-3 mm, a drugog sloja 1-2 mm. Obavezno je izvršiti preklapanje mrežice minimalno 10 cm. Optimalna temperatura zraka i zida prilikom rada i sušenja od +5°C do +25°C. Izbjegavati rad na direktnom suncu, vjetru i kiši. Koristiti zaštitne zavjese tokom ugradnje. Odmah nakon upotrebe alat oprati vodom.

POTROŠNJA
Ljepljenje ≈ 4,5 – 5,5 kg/m2
Postavljanje armaturne mrežice ≈ 4 -5 kg/m2

Što je novo u Izolirki?

Saznaj sve što te zanima o našim proizvodima ili prelistaj naš najnoviji tiskani katalog.

1